Qluten nədir, nə üçün sağlamlığa zərərlidir?
Qluten dediyimiz maddə məlum olduğu kimi, bir zülal növüdür və buğda, arpa və çovdar kimi qidalarda mövcuddur. Qluten ən çox ağ buğdada mövcuddur. Cəmiyyət olaraq biz əsrlərdən bəri, çörək yemək vərdişinə sahibik, ancaq soba çörəyi, daşıdığı qluten səbəbi ilə sağlamlığımızı təhdid edir. Mütəxəssislər də tez-tez çörək və şəkərin sağlamlığa zərər verdiyindən bəhs edir.
Çörək ali GI glisemik indeksinə sahib olduğu üçün çox tez doydurur. Hətta çörəyə öyrəşənlər, çörək yemədən, yeməyi yeyilmiş kimi qəbul etmirlər, çünki süfrədən doymuş olaraq qalxmazlar. Çörəkdə GI nisbəti yüksək olduğu üçün dərhal qana qarışır və enerjiyə çevrilir. Elə bu səbəbdən də zərərlidir.
Çünki GI indeksinin yüksək olan bütün qidalar təbii qidalar deyil. GI səviyyəsi aşağı olan yeməkləri yemək, gec doydurur və sağlam olan da budur.
Qluten maddəsinə qayıtsaq, o, metabolizmə zərər verən bir zülaldır. Həzmi çətinləşdirir və qəbizlik, şişkinlik problemlərini əmələ gətirir.
deyerler.org
Loading...
Sağlamlıq
- Yaya qədər arıqlamağın ən asan yolu
- Koronavirus ömrü qısaldır - ARAŞDIRMA
- Qızılca ilə bağlı vəziyyət stabildir - TƏBİB
- Qızılca ilə bağlı xəbərdarlıq - Bu şəxslər ağır keçirir, ölümlə nəticələnir
- Məktəblərdə qızılcaya qarşı hansı tədbirlər görülür? - Nazirlikdən açıqlama
- Azərbaycanın bu rayonunda qızılca xəstəliyi yayılıb - Xəstəxanaya 60-a yaxın müraciət
Sizin üçün seçdik
İndi oxunanlar
Həftənin hitləri
- ANS-in keçmiş aparıcısı həmcinsi ilə nişanlandı - FOTO 947 dəfə oxunub
- İmtahanda yüksək bal toplayan Mələkxanım bu tanınmış şəxsin qızı imiş 600 dəfə oxunub
- Aytən Səfərova ağır qəzaya düşdü 590 dəfə oxunub
- Nar-dan xüsusi təklif: 10%-dək endirimlə smartfon! 590 dəfə oxunub
- Fransa Azərbaycandakı səfirini geri çağırıb 587 dəfə oxunub
loading...