Alimlər diabetin inkişaf riskini azaltmaq üsulları haqqında
Çin və Britaniya həkimləri təzə meyvə yeməklə diabetin inkişaf riskinin və bu xəstəliklə bağlı ağırlaşmaların azalması arasında əlaqəni aşkar edən tədqiqat aparıblar. Onlar tədqiqatın nəticələrini “PLOS Medicine” nəşrində dərc ediblər.
Mynews.az bildirir ki, AZƏRTAC bu xəbəri “Arqumentı i faktı” saytına istinadla xəbər verir.
Alimlərin gəldiyi qənaət bundan ibarətdir ki, adamlar nə qədər çox meyvə yeyiblərsə, bir o qədər də az diabetə tutulublar. Məsələn, rasionunda təzə meyvə olan adamlarda diabet olmaq riski 12 faiz azalıb. Diabetdən əziyyət çəkən və meyvə yeyən xəstələrdə isə ölüm ehtimalı 13-28 faiz azalıb.
Alimlərin fikrincə, indiyə qədər heç kəs təzə ərzaq məhsullarından istifadə edilməsi ilə diabet arasında qarşılıqlı əlaqəni tədqiq etməyib. İlk dədə onlar müvafiq məsələni araşdırıblar. Tədqiqata Çinin 500 mindən çox sakini cəlb edilib.
Sağlamlıq
- Koronavirus ömrü qısaldır - ARAŞDIRMA
- Qızılca ilə bağlı vəziyyət stabildir - TƏBİB
- Qızılca ilə bağlı xəbərdarlıq - Bu şəxslər ağır keçirir, ölümlə nəticələnir
- Məktəblərdə qızılcaya qarşı hansı tədbirlər görülür? - Nazirlikdən açıqlama
- Azərbaycanın bu rayonunda qızılca xəstəliyi yayılıb - Xəstəxanaya 60-a yaxın müraciət
- Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir - Mədəniz çox yeməkdən partlaya bilər
Sizin üçün seçdik
İndi oxunanlar
Həftənin hitləri
- “Nar” ilə səyahətdə WhatsApp-da pulsuz yazış! 978 dəfə oxunub
- Emin Ağalarov söz verdi 978 dəfə oxunub
- Moskvada daha bir DƏHŞƏT 976 dəfə oxunub