Ürək və damar sağlığını qoruyaraq infarkt riskini azaltmaqda bəzi qidaların çox faydası var.
Mynews.az lent.az-a istinadən həmin faydalı qidaların siyahısını təqdim edir.
Yulaf
Lif səviyyəsi yüksək olan yulaf pis xolesterola mane olaraq həzmə də kömək edir.
Qırmızı meyvələr
Gilas, çiyələk kimi qırmızı meyvələr qan təzyiqini azaldaraq damarları genişləndirir.
Nar
Antioksidantla zəngin olan nar qan dövranını tənzimləyir və qandakı hemoqlabini artırır.
Alma və armud
Lifli tərkibləri sayəsində qan dövranını normallaşdırır.
Çərəzlər
Protein və lif baxımından zəngin olan çərəzlər ürəyə xeyirdir. Həmçinin tərkibindəki E vitamini ilə pis xolesterol səviyyəsini azaldır.
Qırmızı şərab
Damarlardakı yağ hüceyrələrini azaldaraq bədəndə detoks təsiri yaradır. Arıqlamağa kömək edir.
Yaşıl çay
Gündə sadəcə bir stəkan yaşıl çay içmək metabolizmanı sürətləndirərək, arıqlamağa kömək edir. Xolesterola faydası var.
Avokado
Pis xolesterolla mübarizə aparan avokado faydalı yağlarla zəngindir.
Sarımsaq
Damarları genişləndirir, qan təzyiqini azaldır.
Tünd şokolad
Qan təzyiqini normallaşdırır və şişkinliyə qarşı faydalıdır.
Yağlı balıq
Tərkibində yağ səviyyəsi yüksək olan balıq damar tıxanıqlığının qarşısını aldığı üçün həftədə 2 -3 dəfə yeyilməlidir.
İspanaq
Bir çox vitamin, mineral və antioksidant tərkibli ispanaq qan təzyiqini normallaşdırır.
Qarpız
Damar sağlamlığı üçün əhəmiyyətli olan qarpız xolesterol səviyyəsini tənzimləyir.
Zeytun yağı
Sadəcə bir neçə çay qaşığı zeytun yağı pis xolesterol səviyyəsini azaldır və qan şəkərini normallaşdırır.