Texnologiyanın inkişafı ilə bərabər tibbdə çoxlu yeniliklər və irəliləyişlər meydana gəlib. Bununla birlikdə yediyimiz qidalar haqqında daha çox məlumat əldə edirik.
Mynews.az goldnews.az-a istinadən xəbər verir ki, Gaia jurnalına görə, yumurta yüksək protein potensialı ilə tanınan bir qida məhsuludur və bütün aminoasidləri tərkibində daşıyır, ancaq bu aminoasidləri biz bitkiləri yeyərək də əldə edə bilərik. Beləliklə də, protein ehtiyacımızı qarşılamış olarıq.
Bütün bunlarla bərabər yumurtanın içərisində yüksək miqdarda kolin var. Həmin maddə vücudumuzda bunlara çevrilə bilir:
Vücudumuza qəbul etdiyimiz yararlı və ya yararsız hər şey bağırsaqlarımızdan qan damarlarına verilir və oradan da lazım olan orqanlara daşınır. Yumurta və ət, süt, süd məhsulları kimi heyvanlardan əldə etdiyimiz qidaları yediyimiz zaman vücudumuza zərərli çoxlu maddə qatmış oluruq. Bu zərərli maddələr doymuş yağ və xolesterindən daha artığıdır. Yumurta yeməklə birlikdə bədənimizə kolin, ət, süd və süd məhsulları, enerji içkiləri ilə narkitin adlı iki maddə qəbul edilir. Bunlar bağırsaqlarda və qaraciyərdə başqa formalara çevrilir və Trimetilamin N-Oksid deyilən bir maddə ortaya çıxır. Bu isə adından da göründüyü kimi oksid bir maddədir.
Prostat xərçəngini dəstəkləyir
47.896 kişi üzərində aparılan bir araşdırmada yumurta yeməyin prostat xəçəngini 70 % artırdığı ortaya qoyulub. Digər bir araşdırmada isə həftədə 2.5 ədəd və daha çox yumurta yeyən kişilərlə həftədə 0.5 və daha az yumurta yeyənlər müqayisə edilib. Belə ki, birinci qrupun nümayəndələrində prostat xərçənginə tutulma daha risqli - 81% hesablanıb.